Kül- és nemzetpolitika

Antall József kül- és nemzetpolitikáját bemutató cikkeket három részre osztottuk. Az első részben Jeszenszky Géza, történész, egyetemi tanár, az Antall-kormány külügyminisztere nyolc fejezetből álló tanulmányát közöljük. Miután a tanulmány fejezetei önállóan is megállják a helyüket, az egyes fejezeteket önálló cikkek formájában tettük elérhetővé a honlapon. (A negyedik fejezet a nemzetpolitikával foglalkozik.)

Az egyéb külpolitikai írások között Jeszenszky Gézának Antall József történelmi jelentőségű kezdeményezéséről, a Visegrádi Együttműködésről írt cikkét tettük fel a honlapra. Majd Entz Géza három cikke következik, amelyben a szerző Antall József és egyik államférfiúi példaképe, Konrad Adenauer politikájának összefüggéseit elemzi. (Entz Géza államtitkárként volt a miniszterelnök közvetlen munkatársa.)Végül Kónya Imre, az MDF frakcióvezetője két - archív videofelvételekkel alátámasztott - visszaemlékező írását közöljük, a miniszterelnök külpolitikai gondolkodásáról és a varsói szerződés megszűnésében játszott szerepéről.

Antall József nemzetpolitikáját Markó Béla elemezte, szubjektív motívumokat sem nélkülöző írásában. (A szerző a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezető politikusa, 1993 januárjától 2011 februárjáig a szervezet elnöke volt.)